06
شهریور

لوله کشی برق ساختمان

• لوله کشی برق از کف

قبل از هر چیز باید این موضوع را در نظر داشته باشید که سیم کشی سیستم زمین باید براساس استانداردهای سیم کشی انجام گیرد.برای انجام لوله کشی برق از کف بهتر است در ابتدا نقشه سیم کشی ساختمان را مشخص نمایید.این نقشه به شما کمک میکند تا مسیر حرکت و نحوه لوله گذاری را شناسایی کرده و عمل سیم کشی به محل نصب کلید و پریزهای برق را به راحتی انجام دهید.
لازم به ذکر است لوله های تعبیه شده در کف ساختمان باید با استفاده از روش هایی نظیر ماهیچه های سیمانی در برابر فشار ها و یا صدمات احتمالی پشتیبانی و محافظت شوند.

لوله کشی برق ساختمان در ابتدای اجرای مراحل داخلی
در این مرحله باید ضایعات ساختمانی را به طور کلی از ساختمان خارج کرده و بخش های اضافی لوله برق را نیز در اندازه های مناسب برش داد.
سپس لازم است از لوله ها و سینی های کابل، سیم ها و کابل های مربوط به تجهیزات الکتریکی هر بخش را عبور داده و اتصالات و کابل کشی نمای ساختمان را نیز انجام دهید.

لوله کشی برق ساختمان پس از اتمام مراحل داخلی
در این مرحله شما لازم است کلیه تجهیزات برقی ساختمان را نصب نمایید. در واقع در این مرحله باید کابل ها به سوکت های مربوطه وصل و همه کلیدهای مینیاتوری خطوط برق نیز به طور صحیح نصب و اجرا شوند.
علاوه براین سوئیتینگ تجهیزاتی از قبیل آیفون و آنتن مرکزی و همچنین عملیات نصب سنسور روشنایی راهروها، پارکینگ، لامپ های کف و سقف کاذب نیز در این مرحله انجام می گیرد.

روش لوله گذاری:
لوله کشی برق ساختمان از کف را می توان به ۲ روش توکار و روکار انجام داد که البته لوله کشی توکار اولویت دارد.
دلیل این امر این است که در لوله کشی توکار هم از تجهیزات مورد استفاده محافظت می شود و هم ظاهر و زیبایی ساختمان حفظ می شود.
در این روش برای تعیین محل قرارگیری لوله ها از دستگاه شیارزن استفاده می شود. بنابراین برای عدم آسیب به ظاهر ساختمان کار با این دستگاه باید با ظرافت زیادی انجام بگیرد.نکته دیگری که درباره لوله های توکار باید رعایت شود این است که هنگام نصب در کف، لوله ها باید حداقل ۳ سانتی متر تا سطح فاصله داشته باشند.همچنین لازم است بدانید که در روش توکار از لوله های برقی از جنس خرطومی PVC نباید استفاده نمایید.چرا که این لوله قابلیت خم شدن در زوایای مختلف را دارند و در اثر دمای بسیار پایین یا بسیار بالا، ممکن است ترک بخورند.

قرار دادن ماهیچه روی لوله
در پایان باید به محض تمام شدن لوله گذاری، سطح رویی آنها را با ۲ تا ۳ سانت سیمان که به اصطلاح ماهیچه گفته می شود، بپوشانید.این کار سبب پیشگیری از صدمات و خطرات احتمالی می شود و از لوله ها محاظت می کند.

• مزایای لوله کشی برق از کف

شیار زنی کمتر
همان طور که گفته شد چون در لوله گذاری در کف بر خلاف سقف مسیر کوتاه تری طی می شود، بنابراین به شیارزنی کمتری بر روی دیوار نیاز است.پس اگر به دنبال ساده تر کردن و سرعت بخشی به کارتان هستید، بهتر است از این روش استفاده نمایید.چرا که شیارزنی علاوه بر این که کاری سخت و طاقت فرساست، به دلیل ضربهه ای تیشه سبب کاهش استقامت دیوارهای ساختمان می شود.

ظاهر زیباتر
لوله کشی های برق از کف به خصوص اگر به روش توکار انجام گیرد، در ظاهر و زیباییی ساختمان بسیار موثر است.

 

افزایش سرعت در عملیات لوله گذاری برق

از آن جایی که در لوله گذاری در کف ساختمان احتیاجی به بالا و پایین رفتن های مکرر از نردبان نیست و عملیات روی زمین انجام می شود، سرعت کار افزایش می یابد.

• معایب لوله کشی برق از کف

خسارت به لوله ها
یکی از مواردی که در نصب لوله برق باید در نظر گرفت این است که این کار به گونه ای انجام شود که لوله ها کمترین آسیب را ببینند.برای مثال اگر لوله ها در کف نصب شوند، ممکن است در حین کار مجری گچ کار دچار آسیب و شکستگی شوند.بنابراین برای حفاظت بیشتر از لوله ها و احتمال خرابی کمتر، بهتر است لوله های مربوط به روشنایی بالای سقف کاذب نصب شوند.

ایمنی پایین
گاهی ممکن است نصب لوله های برق در کف ساختمان سبب ایجاد خساراتی بشود. برای نمونه گاهی پیش می آید که کارگران، برای گرم کردن خود یا غذایشان در کف ساختمان آتش روشن می کنند.این حالت ممکن است باعث ایجاد آتش سوزی در ساختمان شود، به خصوص اگر از لوله های برق ضعیف در ساختمان استفاده شده باشد.همچنین همان طور که پیش از این هم گفته شد، اگر در محیط مرطوب مثل سرویس بهداشتی، لوله در کف نصب شوند، احتمال ایجاد خسارت وجود دارد و ایمنی کاهش می یابد.

• لوله کشی برق کف آشپزخانه

حتماً شما هم متوجه شده اید که آشپزخانه از بیشترین میزان کلید، پریز و روشنایی برخوردار است. در واقع اگر بخواهیم دقیق تر بیان کنیم، آشپزخانه دارای حداقل ۸ خروجی یا مدار برق می باشد.جالب است بدانید بر اساس بخشی از قسمت ۱۳ قوانین ملی ساختمان عبور لوله برق از کف بخش های مرطوب ساختمان ممنوع است.اما با توجه به این که در بخشی دیگری از این قانون گفته شده که آشپزخانه منازل مسکونی جز بخش های مرطوب به حساب نمی آید، این کار گاهی اوقات انجام می شود.البته این نکته را در نظر داشته باشید اگر آشپزخانه دارای سقف کاذب باشد، گزینه مطلوب تر عبور لوله ها از روی سقف کاذب است.همچنین برای لوله کشی برق روشنایی آشپزخانه، به شرط سالم بودن سیم ها و پوشش کامل محل اتصال لوله و زانو با نوار چسب نیز میتوان لوله ها را از کف عبور داد.نکته دیگری که بد نیست بدانید این است که طبق استاندارد، فاصله نصب پریزهای برق از کف باید ۳۰ سانتی متر و فاصله کلیدها از کف باید ۱۱۰ سانتی متر باشد.این در حالیست که در آشپزخانه، پارکینگ و پشت بام، حداقل ارتفاع نصب پریز از کف باید ۱۱۰ سانتی متر باشد.همچنین لازم است پریزها، ۶۰ سانتی متر از سینک و بیش از ۱۰ سانتی متر از کابینت فاصله داشته باشند.

• لوله کشی برق کف حیاط

برای تامین برق حیاط که ممکن است حداقل قسمتی از آن سرپوشیده نباشد، بهتر است از روش زیرزمینی و سیم کشی توکار بهره بگیرید تا از هر گونه آسیب احتمالی از جمله آتش سوزی و برق گرفتگی جلوگیری نمایید.بنابراین برای این پروژه لازم است که شما مهارتهای اساسی سیم کشی برای ایجاد اتصالات مناسب را داشته باشید.

لوله کشی برق حیاط از کف به روش توکار

برای شروع کار شما باید طبق مناطق مشخص شده در نقشه سیم کشی حیاط، کف آن را برای لوله گذاری آماده کنید.به این ترتیب که محل نصب جعبه فیوز در حیاط و یا داخل خانه و یا جعبه کلید و پریز و یا جعبه تقسیم را به عنوان مبدا محل کنده کاری در حیاط در نظر بگیرید و با ابزار مخصوص مثل کلنگ کار کنده کاری کف را انجام دهید.عمدتاً عمق ۲۰ سانتی متری برای حفاری و مدفون شدن لوله­ها در زیر خاک مناسب است.البته بعضی معتفدند مسیری با پتک یا کلنگ حفاری می شود، می تواند عمقی در حدود ۱.۲ اینچ نیز داشته باشد.برای این که محل دقیق مسیر لوله از منبع تغذیه تا پایان مسیر را راحت تر مشخص نمایید، می توانید از اسپری رنگ استفاده کنید.همچنین حتماً دیوار حیاط را نیز در محل انشعابات برق و نصب قوطی ها شیار بزنید. عمق این شیارها باید ۱.۵ سانت زیر سطح تمام شده دیوار باشد.